Dişeti hastalığının en önemli nedeni "bakteriyel diş plağı" adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel ihtiyaçtır.
Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diştaşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür.
Bu dönemde dişetleri kanamalıdır ve kırmızı renklidir. Özellikle sabahları ağızda kan kokusu vardır ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir.
Diştaşı temizliği yapılması, düzenli fırçalama alışkanlığı kazandırılması ve düzgün, pürüzsüz bir kök yüzeyinin sağlanması ile dişeti iltihabı tedavi edilmiş olur. Dokular da zamanla eski sağlığına kavuşur.
Gingivitis tedavi edilmezse plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler dişetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar.
Periodontitis tedavi edilmezse dişi tutan kemik erir, dişler sallanmaya başlar ve diş kaybı kaçınılmaz olur.
Erişkinlerdeki diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur.
Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermedende ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla dişhekimine gitmek son derece önemlidir.
Diştaşı temizliği, düzenli fırçalama alışkanlığı ve düzgün, pürüzsüz bir kök yüzeyinin sağlanmasına ek olarak ilerlemiş vakalarda cerrahi tedaviye (Flap operasyonu)ihtiyaç olabilir.
Dişetleri anestezi uygulandıktan sonra alttaki kemikten ayrılır; dişler ve açığa çıkartılan alan taşlardan ve iltihaplı dokudan temizlenir. Dişetleri daha sonra yerine dikilir ve bir hafta süreyle yatıştırıcı bir tamponla kapatılır.
Bu şekilde cepler ortadan kaldırılabilir
Cerahatler, akıntılar biter
Ağız kokusu kesilir
Dişetleri daha kolay temizlenebilir
Daha sağlıklı bir şekil verilebilir
ve sonuçta dişleri kaybetme ihtimali de azalmış olur.
Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak dişhekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir.
Periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi içinhiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz.