Get Adobe Flash player

İmplant

1- implanta ait sorular

Herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine, onların fonksiyon ve estetiğini yeniden kazandırmak amacıyla, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir

İmplantın en önemli kazanımı nedir?

Çekilen dişlerinizin bıraktığı boşluklar, kemiklerinizin erimesine ve çene yapınızın bozulmasına sebep olur. İmplant kemik içerisindeki boşluğu doldurarak bu bozulmayı engeller.

İmplant ile neler yapılabilir?

1-Bir dişin kaybında, komşu dişlere dokunulmadan boşluk, bir implant ile doldurulabilir. (resim)

2-Yan yana birden fazla diş kaybında, her dişe birer tane yapmak yerine, köprü şeklinde bir protez yapılabilir.(R)

3- Tam dişsizlik durumunda, eğer tutuculuk yetersiz ise, gerek alt çeneye, gerekse üst çeneye implantlar konarak, protezlerin tutuculuğu artırılabilir.(R)

4- Ortodontik tedaviler sonunda ortaya çıkan boşluklarda, diş dizisini tamamlamak için.

Kullanılan malzeme nedir, güvenebilir miyim?

. İmplantlar, titanyumdan yapılmaktadır. Titanyum, vücut ile uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın pek çok alanında güvenle kullanılan, ileri teknoloji ürünü olan bir metaldir.

Güvenli bir implant için yapılan çalışmalar 1800′lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasada mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır.

 Genel olarak implant için başarı %98-99 olmaktadır.

Kimlere yapılabilir

 

18 yaşını doldurmuş yani kemik gelişimini tamamlamış tüm hastalara implant tedavisi uygulanabilir.

İmplant tedavisinin ilk aşaması nedir?

İlk aşama ağız içi muayenedir. Diş boşluğunuzun implanta uygun olup olmadığını anlamak için dişhekiminiz;

  1. Bir ölçü alıp, ağız ve dişleri alçı kalıpta incelemeli
  2. Panaromik bir film alıp doku kalitesini, hatta mesafelerini detaylı bir şekilde ölçmeli ve tedavi planlamasını yapmalı ki başarılı /sağlıklı bir vidalı diş tedavisi ortaya çıkabilsin.

İmplant nasıl yerleştirilir, ağrı duyar mıyım?

İmplant yapılacak bölge yeterince hissizleştirilmişse-uyuşturulmuşsa implant tedavisi sırasında herhangi bir ağrı hissedilmesi söz konusu değildir, hatta kişiler çoğu zaman implant yerleştirildiğini dahi fark etmezler. İmplant yapılacak bölgenin hissizleştirilmesi, diş hekimi için çok rutin ve kolay bir işlemdir ve yöntemsel olarak, diş çekimi veya dolgu yapımı için uygulanan lokal uyuşturmadan bir farkı yoktur.

Operasyon sonundaki ağrı durumuna gelince; çoğu kez aynı gün alınan bir ağrı kesici yeterli olmaktadır, çekilen ağrının büyüklüğü diş çekimi sonrası yaşanan ağrıdan pek farkı yoktur.

İşlem zor mu olur ne kadar zamanda yapılıyor

Implant operasyonu basit bir cerrahi işlem ile yapılır ve kolaydır, zamanı ise tek implant için yaklaşık 10 ila 15 dk sürmekte, ancak yapılacak operasyon esnasında kullanılan implant sayısına veya aşırı rezorbsiyona bağlı olarak kemik tozu kullanılırsa süre biraz daha uzayabilir.

İmplant konduktan sonra sabitlerim için ne kadar beklerim

İmplant operasyonundan sonra implantın çene kemiği ile bütünleşmesi için 2-4 ay kadar beklenmesi gerekmektedir.

İmplantlar kendi dişim gibi olur mu?

Doğal dişler gibi işlev görür, kendi dişleriniz gibi görünür ve öyle hissettirir.
Konuşmanızı, gülmenizi ve yemek yemenizi güvenli kılar. Çıkmaz, hareket etmez.
Rahat kullanılır ve kalıcıdır.

Doğal dişlerini kaybetmiş hastalar için uygulanan tedaviler arasında en dayanıklı ve uyumlu çalışma olarak implant diş tedavisi gelmektedir. Bilindik diğer yöntemlere göre daha iyi çiğneme ve konuşma fonksiyonu sağlamaktadır.

Ömürleri ne kadardır

İmplant tedavisinden sonraki dönemde diş bakımı ve gerekli kontroller düzenli olarak yapılması durumunda tedavinin ömrü, neredeyse ömür boyu olarak ifade edilebilir.

Bakımı ve temizliği nasıl olmalı

implantların temizliği genel ağız diş bakımı ve temizliği gibidir ve çok önemlidir. Uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde fonksiyonunu devam ettirmesi için vidalı dişin temizliğinin düzenli şekilde yapılması gerekir.

  1. Düzenli diş fırçalamak
  2. Vidalı diş bölgesinde gerekliyse ara yüz fırçasıkullanmak.
  3. Düzenli diş ipiile mekanik temizlik yapmak gerekir.
  4. Diş ipi kullanımı implant bölgesindeki diş eti sağlığı açısından çok önemlidir.
  5. Ağız hijyeninin sağlanması için gargara ya da ağız duşu da kullanabilirsiniz.
  6. vidalı diş üstü hareketli protez yapılmışsa ağızda görünen implant üst yapılarını düzenli fırçalamak, altı aylık rutin diş kontrollerini ihmal etmemek gerekir.

Bünyemde alerji kapar mı, kanserojen midir

Yüz yıla yakın bir zamandır kullanılan ve başarıyla uygulanan dental implantlar ile kanser arasında bu güne kadar tıbbi açıdan hiçbir bağlantı kurulamamıştır. Tıbbi literatürde vidalı dişin kanser yapma riski ile ilgili hiçbir bulgu yoktur.

İmplantlar x-ray cihazından geçerken öter mi?

Böyle bir sıkıntı söz konusu değildir. İmplant titanyumdan yapıldığı için x-ray ve benzeri cihazların sinyal vermelerine sebep olmazlar.

Kimlere dikkatle yapmak gerek

  1. Kemik kalınlığı ve kalitesi yeterli olmayankişilerde.

Bu durum yetersiz kemik alanlarının bir takım ileri cerrahi teknik ve operasyonlarla implant uygulaması için yeterli kemik alanına dönüştürüldüğü zaman mümkün olabilmektedir. Günümüz diş hekimliğinde artık bir çok vakada; sinüs lifting kemik genişletme operasyonları, kemik ve bağ dokusu transplantasyonları ve benzeri agumentasyon işlemleri ile implant yerleştirmeye uygun olmayan ağızlar ve dişsiz bölgeler implant uygulanmasına elverişli hale getirilebilmektedir.

Kimlere yapılmamalı

Sistemik hastalıkların hemen hepsinde yeterli önlem alınmışsa ve de  bu hastalık kontrol altındaysa implant yerleştirilmesine engel teşkil etmez. Ancak yine de  hastanın güvenliği ve kendini rahat hissetmesi bakımından, diş hekimi ile hastanın genel tıp doktoru gerekli konsültasyonu yapmalı, implant  cerrahisi ile ilgili herhangi bir sakınca olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır,

Sigara ağız kuruluğu yaparak tükürüğümüzün ağız içindeki genel koruyucu özelliğini bozar ve diş eti hastalıklarının artmasına, papil kayıplarına, lekelenmelere en önemlisi de ağız içindeki bakteri sayısında artışa sebep olur.

 

İmplant destekli protezler tekrar yapılır mı?

İmplantlar kemikle kaynaşıncaya dek dişsiz mi kalacağım

İmplantların dez avantajları var mıdır? 

İmplantın en büyük dezavantajı köprü protezlere göre oldukça maliyetli oluşlarıdır.

Yanlış endikasyonlar ve yeterli yapılamayan implant  tedavileri özellikle de estetik açıdan dezavantaja dönüşebilir.

Vidalı diş her zaman özenli ve bakımlı ağzı sever, ağız diş sağlığına yeterli önemi vermeyen, vidalı dişin temizliğine  gerektiği kadar özen göstermeyen kişiler implanttan istedikleri verimi alamazlar.

TÜM BAŞLIKLAR SAĞDAN 4. RENK AÇIK MAVİ. 16 BOYDA .YAZILARSA SİYAH VE 12 BOYDA VE TAMAMI VERDANA, mürekkep koyuluğu %50

2- Bir dişin kaybında implant

3- birden fazla diş kaybında implant

4- Tam dişsizlik durumunda implant

İMPLANT DESTEKLİ HAREKETLİ PROTEZLER (OVERDENTURE)

İmplant destekli hareketli protezler, sabit protezlerin yapılamadığı durumlarda; özellikle önceki hareketli protezlerin düşmesinden ve/veya hareket etmesinden şikayetçi olan hastalara uygulanmaktadır. Yine ileride sabit protez kullanabilme durumu olmakla birlikte, tedavinin maliyetini karşılayamayacak durumda olan hastalara da uygulanabilir.

Bu protezleri desteklemek için alt çenede genellikle en az iki adet,

Üst çenedeise dört adet  implantın kullanılması önerilmektedir.


Bu protezlerde kaide malzemesi olarak akrilik rezin kullanılabileceği gibi, bir metal kaide de kullanılabilir.

Destek doku ve implantlara çiğneme kuvvetlerinin daha az iletilmesi için akrilik rezin takım dişlerin kullanılması tercih edilmektedir.

Protezler implantlara bazı tutucu elemanlar ile birleştirilir. Bu protezler hasta tarafından çıkarılabilen protezlerdir. İmplant-tutucu eleman çevresinin ve protezin temizlenmesi için öğünlerden sonra çıkarılması ve hekim tarafından önerilen teknikte hijyen gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir.

Geleneksel  hareketli protezler gibi (tam protez veya hareketli bölümlü protezler) gece kullanılmamaları önerilmektedir.

5- Ortodontik tedaviler sonunda implant

 

Ortodontik tedaviler sonunda ortaya çıkan boşluklarda, diş dizisini tamamlamak için implantlardan yararlanılır.

end faq

Tüm hakları saklıdır. Copyright © 2013 
Özel Serteser Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

  "Site içeriğindeki bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi,teşhis koyması yerine geçemez."

"Sıkça Sorulan Sorular Bilgileri  Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)'nin resmi sayfasından alınmıştır."