Get Adobe Flash player

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti Diş hekimliğinin bir üst uzmanlık dalı olup; diş, çene ve yüz bölgesinin normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisini ele alan bilim dalıdır. Bu yüzden bu alan düz diş hekimi tarafından değil uzmanı tarafından yani ortodontist tarafından uygulanmalıdır.

Son yıllarda tüm dünyada koruyucu diş hekimliğinin önem kazanması ile beraber, diş çürüğü vakalarında gözle görülür biraz alma meydana gelmiştir. Buna bağlı olarak da kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çarpık dişler ve çeşitli yanlış alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar sonucu ortodontiye duyulan ilgi de artmaktadır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve oluşabilecek problemlerin önlenmesidir. Ortodonti tedavi genelde braketle (sabit tedavi), hareketli ve ya şeffaf plakların yardımı ile apareylerinin kullanımını içerir.

Bu düzeltici aparatların kullanımı aşağıdaki adımları kapsar:

 Dişler arasındaki boşlukların kapatılması  Çene (Diş, Damak) kapanış bozukluklarının giderilmesi Çapraşık dişlerin düzeltilmesi  Yüz ve dudak estetiğinin sağlanması

Ortodontinin sınırları nelerdir?

 Okul öncesi yıllarda parmak emme, dudak yeme, ağza yabancı cisim sokma gibi alışkanlıklar Erken dönemde müdahale edilirse iskelet yapıda kalıcı bir bozukluk oluşmadan iyileşme sağlanır. Bunun için ortodonti de bir takım ağız içi ve ya ağız dışı aygıtlardan yararlanılır

Karışık dişlenme dönemi yani ilk okul çağı çocuklarını kapsar, ağızda hem daimi hem de Süt dişlerinin bulunduğu dönemdir. Bu dönemde zamanın dan önce veya sonra süt dişlerinin Kaybedilmesi alttan gelen daimi dişlere rehberlik edememesi sonucun da bir takım yer darlığı Problemleri oluşabilir. Oluşan çapraşıklığın (çarpıklığın) giderilmesi ortodontinin ilgi alanına girer. Yine bu dönemde başlayıp ergenlik çağının sonuna kadar devam eden çeneler arası uyumsuzlukların giderilmesi de ortodontinin konusudur.

Daimi dişlenme döneminde diş dizlerindeki bozukluklar diş çekimi yapılarak veya yapılmadan sabit ya da hareketli aygıtlarla düzeltilebilir. Diş eti hastalıklarına bağlı Meydana gelen diş düzensizlikleri  (yamuk dişler) veya diş kaybına bağlı olarak Meydana gelen düzensizliklerin tedavileri de ortodontinin konusudur.

Günümüz de Ortodonti her yaş grubu bireyde metal veya estetik braketlerle ya da Görünmeyen şeffaf damaklılarla uygulanabilmektedir.

Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir?

Ortodontik problemlerin sebepleri kalıtımsal veya sonra dan kazanılmış olabilir. Uzun süre emzik ve biberon kullanılması, parmak emme ve dudak ısırma gibi Alışkanlıklar ortodontik bozukluklara neden olur.

Ortodontiste Ne Zaman Gitmek Gerekir?

Çocuğunuz ağızdan solunum yapıyor, ağız açık uyuyor ve ya gece horlaması varsa çene, yüz ve dişlerde problem gelişmesi an meselesidir bu yüzen acilen KBB ve Ortodontistiniz başvurmanızda fayda var.

Ağız solunumuna bağlı olarak üstçenede meydana gelen yer darlığı ortodontist tarafından Uygulanacak apareyle genişletilmekte ve böylece üst solunum yolları da genişlemekte bu Genişlemeye bağlı olarak gece horlaması ortadan kalkmaktadır.

Ortodontistin Çene kemiklerinde meydana gelebilecek problemler oldukça erken Yaşta düzeltilmesi gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda Tedavi için zaman vardır. Yetişkinler her yaşta ortodontiste başvura bilir. Ancak artan yaş tedavi süresini uzatır. Erken yaşlarda ortodontiste gidilmesi hemen Tedavi ye başlanacağı anlamını taşımaz. Çocuk ortodontist kontrolünde olursa, Potansiyel bir problem kontrol altında tutulmuş olur. Böylece, en uygun zamanda müdahale edilebilir.

Ortodontik Tedavi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Sadece dişleri kapsayan bozuklukların düzeltilmesin de yaş sorun değildir. 7 den 70 e Her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir yeter ki dişler ve diş etleri sağlıklı olsun. Ancak, yaşarttıkça ortodontik tedavi süresinin arttığı düşünülmektedir. Eğer bireyin kemik yapısında bir bozukluk söz konusuysa yaş önemlidir; Ergenlik çağına kadar tedavi edilmelidir. Çünkü çene gelişimleri tamamlandıktan Sonra kemik gelişimine müdahale etmek mümkün değildir. Bu nedenle çene kemiklerini ilgilendiren bozukluklar, ileri yaşlarda ancak  ameliyatla düzeltilebilir

Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?

Ortodontik tedavi uygulanma şekline göre sabit ve hareketli tedavi olarak iki ye ayrılır:

Sabit Ortodontik Tedavi:  Adından da anlaşılacağı gibi hastanın çıkartamayacağı Sabit apareylerin kullanıldığı ortodontik tedavi şeklidir. Dişler üzerine braket olarak Adlandırılan oluklu bir metal (günümüz de porselen braketler de kullanılmaktadır) yapıştırılır.  Bu oluktan bir tel geçer.
 

Hareketli Ortodontik Tedavi: Hastanın kendisinin takıp çıkartabileceği apareyler kullanılır. Hareketli tedavi daha çok 6-11 yaşarası çocuklarda uygulanır. Bazı durumlarda her iki tedavi şeklinin birlikte kullanıldığı durumlarda da olabilmektedir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Etki Gösterir?

Gelişim döneminde çene kemiğine kuvvet uygulanarak gelişim yönlendirilebilir, Arttırıla bilir ve ya azaltıla bilir. Aynı şekil de dişlere de kuvvet uygulanarak, Yerleri ve pozisyonları değiştirile bilir. Ancak uygulana kuvvet optimum kuvvet Olmalıdır aksi takdirde dişlerin köklerinde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Ortodontik tedavi sırasında kullanılan sabit ve hareketli apareyler, dişlere ve çene Kemiklerine kuvvet uygulayarak etki gösterir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer

Ortodontik tedavinin süresi etkileyen birden çok fazla etken bulunmakta. Ancak süreyi etkileyen en önemli faktör, ortodontik sorunun şiddetidir. Ortalama 1.5-2 yılar ası sürmektedir. Bu nedenle, tedavinin en kısa süre de Tamamlana bilmesi için, ortodontistinizin uyarılarını dikkate almalı ve randevularınızı aksatmamalısınız.

Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir? Dişlerinizde çapraşıklık olduğunda temizlenmeleri zorlaşır. Bu nedenle çürük, Dişeti hastalığı ve dişlerin renklenme  riski artar. Ortodontik tedavi bu riski Ortadan kaldırır. Alt ve üst dişler kapanış esnasında birbiriyle kenetlenir. Ancak çapraşıklık mevcutsa, bazı dişler diğerlerine göre daha önce temas eder ve Çok daha fazla kuvvete maruz kalır. Bu kuvvete bağlı olarak, dişlerde ve çene Ekleminde problemler görülebilir. Ortodontik tedavi ile bu problemlerin meydana Gelmesi engellenmiş olur.

Ortodontik Tedavinin Zorlukları Nelerdir?

Ortodontik tedavi sırasında daha önce yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz. Sadece, sakız, asitli içecekler ve sert besinler ortodontik apareylere zarar verebileceği için, yiyecekler konusunda kısıtlamalar söz konusudur. Ayrıca, ortodontik tedavi uzun bir süreci içerdiğinden randevuların aksatılmaması ve dişlerin çok titizlikle fırçalanması gerekmektedir. gerekir

Ortodontik Apareylerin Dışarıdan Bakıldığında Daha Az Fark edilmesi Mümkün Müdür?

Günümüzde, dışarıdan bakıldığında daha az fark edilen, diş rengin de porselen braketler kullanılabilmektedir.  Ayrıca braket dişlerin damak ve dil tarafına yerleştirilerek, dışarıdan Bakıldığında hiç fark edilmemesi sağlanabilir. Müteharrik apareyler ve ya ağız dışı apareyler yerine

mini vidalardan istifade etmek mümkün.

Ortodontik Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Hareketli apareyler Yemeklerden sonra çıkartılıp dişler fırçalanmalıdır. Apareyin hijyenine de aynı Oranda özen gösterilmelidir. Sabit tedavi de kullanılan braketler yiyecek Artıklarının birikmesi için oldukça uygun bölgelerdir. Bu nedenle, yemeklerden Sonra ortodontik diş fırçaları kullanılarak, braketler ve teller arasında ki yiyecek Artıkları özenle ara yüz fırçası ile temizlenmelidir.  Ağız hijyenine dikkat edilmezse, Çürüklerin ve diş eti problemlerinin oluşması kaçınılmazdır.

Ortodontik tedavi uzun süren bir tedavidir ve aylık kontroller söz konusudur. Bu nedenle kişinin istekli olması ve randevularını aksatmaması gerekir. Herhangi Bir şekilde kullanılan apareylerde kırılma, kopma veya çıkma meydana geldiğinde, Tedavi olumsuz olarak etkilenebileceği için, zaman kaybetmeden ortodontiste Başvurmak gerekir. Pekiştirme tedavisi oldukça önemlidir. Dişlerin aldığı Pozisyonu koruyabilmek için bu tedaviye mutlaka uyulmalıdır.

end faq

Tüm hakları saklıdır. Copyright © 2013 
Özel Serteser Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

  "Site içeriğindeki bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi,teşhis koyması yerine geçemez."

"Sıkça Sorulan Sorular Bilgileri  Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)'nin resmi sayfasından alınmıştır."